Başa Dön
×
ANASAYFA HABER & DUYURU HİZMETLERİMİZ FİRMALAR ANTALYA SERBEST BÖLGESİ HAKKIMIZDA MULTİMEDYA İLETİŞİM
Haber ve Duyuru Sayfaları

« Önceki Sayfa 15.08.2023 Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Haberi

Antalya Serbest Bölgesinde 2000 yılında başlayan ultra lüks yat imalat sektörü yıllar içinde dünyada &lsquo&rsquoAntalya Markası&rsquo&rsquo olarak tanınmaya başladı. Ortadoğu ülkeleri Şeyh ve Emirleri ve Krallar ile dünyaca ünlü iş insanları ve sporcular için imal edilen lüks yatlar kısa sürede dünya yat sektörünün dikkatini Antalya Serbest Bölgesine çekti.

Türk firmalarının kızağa koymadan gerçekleştirdikleri ultra lüks yat projeleri uluslararası alanda onlarca ödül kazanarak başarılara imza attı. Kurulduğunda tekstil ve ticaret ağırlıklı olan Antalya Serbest Bölgesi 23 yılda ultra lüks yat sektörü ağırlıklı hale geldi.

Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, 2020 yılından itibaren rıhtımın uzatılması, bilgisayarlı otomasyon ve altı yapı yatırımları için 20 milyon dolardan fazla yatırım gerçekleştirdiklerini anımsattı. Yatırımların önemli bölümünün 2021 yılında tamamlandığını ve 70-90 metre lüks yatların denize indirilmesine kolaylık sağladıklarını belirten Gürses, şöyle devam etti.

&lsquo&rsquoSerbest Bölgemizde 2021 yılına kadar 65 metreye kadar yatlar imal ediliyordu. Bundan böyle 70-80 ve 90 metreye kadar büyük boy yatlar tersanelerimizde imal edilerek denize indirilebilir. Yatırımların önemli bölümünün tamamlanmasıyla büyük yat siparişleri de alınmaya başlandı.&rsquo&rsquo

-Yat sektörü zirvedeki yerini sürdürüyor

"Antalya markası" olarak dünya yat sektöründe üst sıralarda olan Türk yat sektörünün zirvedeki yerini sağlamlaştırarak sürdürdüğünü vurgulayan Zeki Gürses, şunları kaydetti.

&lsquo&rsquoSerbest Bölgemizdeki yat sektörü zirvedeki yerini katlayarak sürdürüyor. ASBAŞ tarafından milyonlarca dolarlık alt yatırımının 2021 yılında tamamlanmasıyla büyük boy lüks yat siparişleri de artmaya başladı. Akdeniz ve Ortadoğu çanağında yat bakım onarım üssü haline gelen Antalya Serbest Bölge lüks yat sektörü son yıllarda altın çağını yaşıyor.&rsquo&rsquo

Antalya Serbest Bölgesinde tekne boylarının büyümesi ve denize indirilme sürelerinin biraz uzaması nedeniyle geçiş dönemi yaşandığı, bu nedenle Temmuz ayı sonu itibariyle ticaret hacminde yüzde 14 düşüş yaşandığını belirten Zeki Gürses,  &lsquo&rsquoGeçen yıl Temmuz ayı sonu itibariyle ticaret hacmi 696 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Tekne boylarının uzamasıyla sektörde geçiş dönemi yaşandığı için bu yıl Temmuz ayı sonu itibariyle ticaret hacmi 601 milyon dolar olarak gerçekleşti&rsquo&rsquo dedi.

Yat sektöründe faaliyet gösteren tüm firmaların kapasitelerinin dolu olduğunu anlatan Gürses, şunları kaydetti.

 &lsquo&rsquoHem lüks yat siparişlerinde hem de yatırım taleplerinde yoğunluk var. A.B.D., İngiltere, Rusya, Ukrayna ve Avrupa ülkelerinden yatırım talepleri artıyor. Antalya Serbest Bölgesine Yat yan sanayi sektöründe de yatırım yapmak isteyenler artıyor.

Ayrıca bölgemizin kendine ait rıhtımı ve limanının olması yatırımcılara büyük kolaylık sağlarken, rıhtım ve geri saha alanlarına ilave yatırımlar yapılarak limancılık hizmetleri geliştirildi. Güncel iki rıhtımı ile 400 metre uzunluğa ulaşmış, aynı anda 190 ve 140 metre boylarda 2 gemiye hizmet verebilme kapasitesine sahip. Dünyanın en önemli ticaret yollarının kavşak noktası. Uygun tarifleri ile Antalya Serbest Bölgesi limanı ülkemiz ihracatında belirgin bir yere sahip.

Medikal ve elektronik firmalarının da ticaret ve istihdama katkılarıyla birlikte Antalya Serbest Bölgesi şehrimiz ve bölgemizin yan sanayisinin gelişmesinde önemli rol alıyor. Bölgemizin yarattığı hareketlilik Antalya ve çevre illerde dolaylı olarak 30.000 kişilik istihdam yaratırken, hammadde ve ara mamul üreticileri için ticaret üssü oluyor.

-İstihdam artıyor

ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, Serbest bölgede elektrik tüketiminin ve istihdam sayısının arttığına dikkat çekti.

Geçen yıl 1 milyar 128 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığını anlatan Gürses 2023 yılını ise tahmini 1 milyar 50 milyon dolarlık ticaret hacmi ile kapatacaklarını kaydetti.

Geçen yıl Ocak-Temmuz döneminde 6 bin 311 kişinin istihdam edildiğini ifade eden Gürses, şöyle devam etti.

&lsquo&rsquoBu yılın ilk 7 ayında bölgemizdeki istihdam sayısı 7 bin 325`e ulaşmış durumdadır. Antalya Serbest Bölgesinde 2020 yılının aynı döneminde 5 bin 206, 2021`de 5 bin 488, 2022`de 6 bin 311 kişi istihdam edildi. 2023 yılı ilk 7 ayında ise istihdamda 7 bin 325`e ulaşıldı.&rsquo&rsquo

Antalya Serbest Bölgesi`nde 29`u yabancı ortaklı olmak üzere 88 firma faaliyet gösteriyor. Bu yılın ilk 7 ayında yat tersanelerinde 50 tekne imal edilerek çeşitli ülkelere ihraç edildi. Serbest Bölgede 2000-2023 yılın ilk 7 ayı dahil olmak üzere toplam 651 yat imal edilerek sahiplerine teslim edildi.


PDF Olarak İndir »